logopvd.pngAutorisert_forhandler_logo.jpg

Autorisert_forhandler_logo.jpg Mitshubisilogo.jpg Stempel_Best_varmekapasitet.jpg

Støy og vibrasjoner

Alle luft/luft-varmepumper gir en viss støy. Det bør du ta med i betraktningene når du velger hvor du vil plassere utedelen av varmepumpa.

- Tenk på dette med støy i forhold til soveromsvindu og naboer. Er det mindre enn ti meter fra nabo, bør du være forsiktig.

For å unngå mer støy enn nødvendig, er det en fordel om du kan feste utedelen i en murvegg.

- Fester du varmepumpa i trekledning, kan det føre til vibrasjoner. Men det er likevel ikke umulig å feste den i en trevegg, det krever bare litt mer vurdering i plasseringen i forhold til bærebjelker.

Stempel_-7.jpg

Plassering

Utedelen av varmepumpa bør plasseres minst en halv meter opp fra bakken. Det skyldes at det renner dreneringsvann fra uteenheten, og dette vannet kan fryse til is. Kan du i tillegg skjerme utedelen fra vær og vind slik at det ikke snør og regner direkte på anlegget, er det også en fordel.

Enkelte synes utedelen av varmepumpa er skjemmende der den henger på veggen, og de velger å kle den inn i trekasse. Hvis du vurderer dette, bør du sørge for at kassen ikke stenger for luftgjennomstrømningen.

- Hvis ikke disse kassene er åpne nok, vil det redusere effekten av varmepumpene

- Men det er ingen forutsetning. Hvis du må velge mellom tilstrekkelig lufttilstrømning og skjerming, er det ikke tvil om at lufttilstrømningen er viktigere.

Ulike modeller med ulike plasseringer

I tillegg til uteenheten, består varmepumpa selvsagt av en innedel. Hvor ute- og innedelen skal plasseres i forhold til hverandre med tanke på minimum- og maksimumavstanden, står vanligvis angitt i brukerveiledningen for den enkelte modell.

- Ofte kan maksimumavstanden være rundt tjue meter. Store avstander mellom inne- og utedel gir ikke noe reduksjon i effekten, men det kan gi høyere installasjonskostnader

- Det er viktig at varmepumpa står plassert slik at den kan fordele varmluft best mulig ut i boligen. Det er en fordel om den står i et stort rom eller i en trappeoppgang. Det er også en fordel å ha den i den delen av huset hvor du helst vil ha høyere temperatur, som kjøkkenet, stua og gangen. Så kan for eksempel soverommet få være litt kjøligere

Les mere om priser og standar montering HER